Geplaatst op 2018/03/13

Kwaliteit en diversiteit grote winnaars bij Friese voorronde Kunstbende

Sneek, 12 maart 2018

Cultuur Kwartier Sneek was zondag 11 maart gastheer van de 28e editie van de Friese voorronde van de nationale talentenwedstrijd Kunstbende. Op podia bij Kunstencentrum Atrium, Poppodium Bolwerk en in de Noorderkerk namen jongeren uit heel Friesland het tegen elkaar op in de categorieën Dans, Expo, Film, Muziek, Taal en Theater. De winnaars doen op zaterdag 30 juni mee aan de landelijke finale van Kunstbende in De Westergasfabriek in Amsterdam. Daar komen ze uit tegen de winnaars van de andere regionale voorrondes.

In Sneek gingen de eerste prijzen naar Kikki (Dans), Shelley Wiersma (Expo en Taal), Allert Sjabbens (Film), DJMARJAS (Muziek) en Anouk Minnema (Theater). De deelnemers werden beoordeeld door een jury met drie experts, welke per categorie verschilde. Acteur/zanger Ferry Doedens maakte deel uit van de Theater-jury.

De winnaars bij Dans, Muziek, Taal en Theater sleepten een optreden op het Groningse festival Noorderzon in de wacht. DJMARJAS, eerste in de categorie Muziek, plaatste zich tevens voor de halve finale van de Kleine Prijs van Friesland. Expo-winnaar Shelley Wiersma gaat in mei exposeren bij Galerie BAS10 in Sneek, tijdens het muziekfestival At the Watergate. De winnende film van Allert Sjabbens is in november te zien op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden.

De strijd in de categorie DJ vond al een week eerder plaats bij Neushoorn in Leeuwarden. Michael Fortera werd daar uitgeroepen tot winnaar en gaat eveneens Friesland vertegenwoordigen bij de landelijke finale in Amsterdam. Voorafgaand mag Fortera op zaterdag 9 juni draaien op het Promised Land-festival in Leeuwarden. Deze prijs voor het winnen van de Friese strijd is mede mogelijk gemaakt door Friesland Pop.

De Friese jongeren gaan op 30 juni hoge ogen gooien bij de landelijke finale, daar is de organisatie van Kunstbende Friesland overtuigd.  Marjolein Saelman, projectleider van de Friese Kunstbende-voorronde: “Ik ben zeer tevreden over diversiteit en het niveau van de Friese inzendingen. De kwaliteit was bij alle categorieën erg hoog. We hadden ook dit jaar weer een mooi aantal aanmeldingen. Alleen bij de categorie Fashion waren helaas net niet voldoende deelnemers voor een volwaardige voorronde.”

“Ik ben onder de indruk, want de deelnemende jongeren zijn heel serieus met hun passie en eigen ontwikkeling bezig”, vult Sander Kalsbeek aan. Hij presenteerde samen met Maeike de Jong de voorronde. “Deze jongeren zijn niet zomaar wat aan het doen, maar gaan professioneel te werk. Kunstbende helpt hen verder. Zo vielen bij de voorronde, naast de plaatsing  op de landelijke finale, diverse workshops en cursussen te winnen. Ook kregen zij waardevolle feedback van de ervaren juryleden. En natuurlijk hebben de jongeren veel geleerd door naar andere deelnemers te kijken.”

De Friese voorronde van Kunstbende wordt sinds 2015 georganiseerd door projectbureau Akte2, onderdeel van Cultuur Kwartier Sneek, en Keunstwurk.
Uitslag Friese voorronde Kunstbende 2018

Dans
1e prijs:               Naam: Kikki, 18 jaar, Harlingen
2e prijs:               MJ2 (groep), gemiddeld 13 jaar, Bolsward/Sneek /Goenga
3e prijs:               Anne Mare, 18 jaar, Leeuwarden

Expo
1e prijs:               Shelley Wiersma, 17 jaar, Hoevelaken
2e prijs:               Elja Dikareva, 14 jaar, Scharnegoutum
3e prijs:               Nimue Slot, 18 jaar, Drachten

Film
1e prijs:               Allert Sjabbens, 18 jaar, Heerenveen
2e prijs:               Sylvia Oegema, 18 jaar, Leeuwarden
3e prijs:               Sibrich Wijnia, 16 jaar, Sneek

Muziek
1e prijs:               DJMARJAS (groep), gemiddeld 16 jaar, Leeuwarden
2e prijs:               Sackback (groep), gemiddeld 18 jaar, Dokkum
3e prijs:               Rianne en David, 13/16 jaar, Dokkum

Taal
1e prijs:               Shelley Wiersma, 17 jaar, Hoevelaken

Theater
1e prijs:               Anouk Minnema (‘Goedbedoeld’), 16 jaar, Kollumerzwaag

Delen: