Geplaatst op 2018/03/13

Cultuur Kwartier Sneek sleept kwaliteitscertificaat Cultuurkeur binnen

Sneek, 13 maart 2018

Cultuur Kwartier Sneek (CKS) heeft het kwaliteitscertificaat Cultuurkeur ontvangen. CKS is de derde instelling in Nederland met de nieuwe certificering aan de hand van het ‘Kwaliteitskader Cultuureducatie en Amateurkunst’. De beoordelingsprocedure bestond uit een zelfevaluatie, audit en een rapportage. Daaruit kwam naar voren dat de instelling voldoet aan de normeisen op vier thema’s: visie en beleid, organisatie en resultaten, het primaire proces en processen.

Na gesprekken met medewerkers en de klanten van CKS concludeert de auditor dat bij alle bedrijfsonderdelen een goede sfeer heerst en dat er met enthousiasme wordt gewerkt. Tevens komt de samenwerking en synergie tussen de onderdelen van de organisatie – waaronder Theater Sneek, Poppodium Bolwerk, Kunstencentrum Atrium en projectbureau Akte2 – aantoonbaar van de grond, zowel bij beleid als de uitvoering. Er is in een paar jaar tijd een nieuwe organisatie opgebouwd die voor een belangrijk deel al functioneert zoals bedoeld. Op grond van schriftelijke informatie en de gesprekken ziet de auditor de verdere ontwikkeling van CKS met vertrouwen tegemoet.

Tijdens het bezoek aan Sneek heeft de auditor gesproken met klanten en allerlei stakeholders van CKS, zoals (ouders van) cursisten bij Kunstencentrum Atrium, bezoekers van Theater Sneek en Poppodium Bolwerk, de gemeente Súdwest-Fryslân, onderwijsinstellingen, muziekkorpsen en besturen van betrokken organisaties. Zij zijn tevreden tot zeer tevreden over de activiteiten die plaatsvinden bij CKS en geven het advies: ga vooral zo door. De stakeholders voelen zich thuis bij de organisatie, de medewerkers zijn toegankelijk en professioneel, het aanbod is divers en heeft kwaliteit. Ook geeft men aan dat aantoonbaar iets wordt gedaan met opmerkingen en suggesties.

Wethouder Stella van Gent: “dikke pluim”
De certificering is een “dikke pluim” voor alle CKS-medewerkers volgens cultuurwethouder Stella van Gent van de gemeente Súdwest-Fryslân. “Het Cultuur Kwartier is opgezet met als doel dat de verschillende onderdelen, zoals theater, poppodium, kunstencentrum en kunsteducatie, elkaar zouden versterken. Dan is het mooi om te zien dat dit goed uit de verf is gekomen.” Ook prettig zijn de reacties van bezoekers, cursisten, scholen en andere betrokkenen, aldus Van Gent. “Men voelt zich thuis bij CKS. Een beter compliment kun je niet krijgen, want voor hen doe je het.

Cultuurkeur
BplusC in Leiden en Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur gingen CKS voor in een proef vanuit de Cultuurconnectie en zes andere brancheorganisaties om een nieuw certificeringssysteem te ontwikkelen. De organisaties willen met Cultuurkeur tot één certificeringskader komen voor cultuurinstellingen, bibliotheken en taalorganisaties. Hiermee komen de organisaties tegemoet aan het feit dat leden in toenemende mate meerdere functies vervullen, zoals kunsteducatie, bibliotheek, theater en volksuniversiteit.

Fotografie: Karin Calf

Delen: